thuiswerk tips voor een productieve werkdag

De 10 Beste Thuiswerk Tips in 2022

Thuiswerken is door het COVID-19 (Corona) virus plotseling voor veel bedrijven noodzaak geworden. Nood breekt wet zeggen ze wel eens. Maar ja, thuiswerken terwijl de kinderen ook vrij zijn van school kan nog wel een hele opgave zijn. Daarom hebben we de 10 Beste thuiswerk tips voor je op een rij gezet. Zo maak je er toch nog een productieve dag van 😉

Thuiswerken? Safety First…

Wat veel mensen vergeten is dat een thuisnetwerk relatief onbeveiligd is. Gebruik jij bijvoorbeeld het standaard wachtwoord van je wifi? Dan ben je niet de enige, maar slim is het niet. Hackers hebben lijsten met de standaard wachtwoorden van veel apparaten en maken daar handig misbruik van.

De eerste tip is dan ook om te zorgen voor een goede internetbeveiliging van je computer en thuisnetwerk. Het wachtwoord van je wifi kun je relatief makkelijk wijzigen. Kijk daarvoor even bij de FAQ van je provider. Maar ook je webcam is vaak simpel te hacken. Een goede virusscanner met firewall is dus onmisbaar. Je wilt er toch niet aan denken dat alle zakelijke geheimen en klantgegevens via jouw thuis computer gehackt worden en op straat komen te liggen?

Veilig en Anoniem internetten met een VPN

Ik hoor je denken, wat is een VPN? Deze afkorting staat voor Virtual Private Network. Wat je hiermee doet is je eigen computer afschermen van het netwerk waarop je inlogt. Dit kan dus thuis zijn, maar ook in de trein of in het openbaar inloggen op wifi kan erg link zijn.

Een VPN functioneert daarbij eigenlijk als een soort schild. Alles wat je doet wordt eerst versleuteld door de VPN server voordat het op de eindbestemming aankomt. VPN’s zijn van origine ontworpen om bedrijfsnetwerken veilig te houden, je hebt thuis al een Virtual Private Network voor een paar euro per maand. Voor dat geld kun je het risico toch niet nemen dat jij jouw bedrijf in de problemen brengt?

Er zijn vele aanbieders van VPN’s. Wij bevelen NordVpn aan. Dit is momenteel de snelste aanbieder van VPN’s. Via de link krijg je ook nog een super aantrekkelijke welkomstkorting tot wel 70% korting. Liever gratis VPN? Daar zitten uiteraard wat beperkingen aan, maar dan is wat ons betreft ProtonVPN de beste keuze.

Een goede werkhouding (ergonomie)

Heb je de beveiliging van jouw thuiswerkplek op orde? Zul je beleven dat je na een paar weken geen “rug meer over hebt“. Thuiswerken is niet altijd goed ingericht voor jouw lichaamskenmerken. Zit je bij de eettafel of heb je een bureau op de goede hoogte? Hoe hoog staat je beeldscherm? Allerlei punten om rekening mee te houden. Heb je nog geen Bureaustoel? Kijk dan hier eens naar…

Zorg het liefst voor hoeken van 90 graden. Dus je voeten niet onder je stoel of steek je benen niet languit en probeer je beeldscherm op ooghoogte te krijgen. Zo voorkom je last van je nek, omdat je steeds naar beneden moet kijken. Zo voorkom je een verkeerde lichaamshouding tijdens het werk. Want geloof me, een hernia is het laatste waarop je zit te wachten. En je werkgever waarschijnlijk ook 🙂

Maak een Planning

Oké, je hebt een goede en veilig werkplek voor jezelf gecreëerd. Nu is het zaak om ook echt aan het werk te gaan. Je weet wat wel wat je moet doen, maar toch is het thuis anders. Zeker als de kinderen ook nog eens om je heen rennen en je aandacht graag willen. Werken met een planning is dus misschien wel minstens net zo belangrijk als goed zitten.

Maar hoe maak je nou een goede dagplanning voor je werk? Het beste werk je in blokken van een uur. Zo weet je na een aantal dagen exact wat je af krijgt in dat uur. Hierdoor weet je precies hoeveel werk je kunt doen op een dag en wat er overblijft om tussendoor “even” de was op te vouwen of het eten alvast klaar te zetten. Ook even spelen met de kids kun je zo perfect inplannen. Zo weet iedereen waar ie aan toe is.

Met deze Apps wordt je werkdag plannen het een makkie..

Trello

Zo ziet werken in Trello er uit

In Trello maak je handige boards aan net als op een fysiek planbord. Je kunt hier je openstaande taken makkelijk verschuiven, aanmaken of afvinken.

Toggle

Toggle is een super handige chrome extensie waarmee je gratis je gewerkte uren bijhoud. Je kunt eenvoudig klanten en projecten aanmaken. Met de handige desktop timer kun je ook zogenaamde Pomodoro breaks instellen. Zo kom je ook aan je benodigde rust momenten toe. Of kun je handige werk blokken van een uur instellen.

zo ziet Toggle er uit

De juiste apparatuur gebruiken

Je herkent het vast wel, je zet de computer aan en vervolgens kun je rustig koffie gaan halen voor alles is opgestart. Niets is vervelender dan een trage computer. Na verloop van tijd raakt je harde schijf vol met allerlei bestandjes die je helemaal niet meer nodig hebt. Downloads van video’s en foto’s die je online hebt bekeken en cookies van websites bijvoorbeeld.

Als je die nooit opruimt dan zou je computer zo in het RTL programma ” Ons huis vol spullen” kunnen meedoen. Overal staat wel iets en ieder hoekje van je harde schijf staat vol gedumpt met bestandjes. Dus het is tijd voor een grote opruiming. Als je daar niet zoveel verstand van hebt gebruik je het beste een programma zoals CCleaner. Die kun je gratis gebruiken en zorgt dat alle overbodige spullen van je harde schijf gegooid worden.

Maar dat zal niet altijd alle problemen oplossen. Soms is het gewoon tijd voor wat nieuws. Een computer met lekker snel werkgeheugen een een zogenaamde SSD schijf zorgt ervoor dat jij nooit meer hoeft te wachten tot je koffie op is voordat je aan het werk kunt.Een beeldschermhouder om je nek te ontlasten

“Huh? Mijn nek ontlasten”, denk je nu misschien. Jazeker, als jij je beeldscherm niet op de goede hoogte zet dan krijgt je nek een enorme belasting. Daar hangt dus je hoofd de hele dag aan te trekken. En wist je dat een gemiddeld hoofd wel 5 to 10 kg weegt? Als je je hoofd 30 graden kantelt, zoals je vaak doet om op je telefoon te kijken, dan loopt dat gewicht op tot wel 30 kg! Als je dat een paar weken doet weet je zeker dat je last van je nek hebt. Zorg dus dat het midden van jouw beeldscherm op oog hoogte zit om blessures te voorkomen… De makkelijkste manieren om dat te doen zie je nu…

TIP: Vraag je werkgever of er een potje beschikbaar is om je werkplek in te richten met de juiste apparatuur. Werk je op kantoor met meerdere schermen? Dan is het thuis met een klein beeldscherm niet te doen. Vaak zijn er wel potjes waar je gebruik van kunt maken.

Beeldschermhouder met poot

Dus voorkomen is beter dan genezen. En een goede beeldschermsteun is helemaal niet zo duur. Er zijn verschillende modellen. Zo kun je de reguliere standaard krijgen. Het nadeel hiervan vind ik zelf altijd dat je een grote poot op je bureau hebt. Dat kost je dus wat werkruimte.

Dit is ook een prima optie om je beeldscherm op te plaatsen. Deze Monitor standaard is ook nog voorzien van 4 USB-poorten. Extra handig 😉

De Monitor beugel met schroef

monitor beugel met schroef

Deze enkele Monitor Beugel of deze dubbele Monitor Beugel die ik zelf ook gebruik, bevalt mij prima. Je bevestigd deze simpelweg aan de rand van je bureau. Hierdoor bespaar je dus veel werkruimte en je kunt hem makkelijk verstellen voor het geval er meer mensen gebruik maken van jouw thuiswerkplek.

De Muurbeugel

monitor muurbeugel

Voor je computer beeldscherm misschien niet altijd de handigste optie aangezien je in de muur gaat boren, maar ook dit model kan een prima optie zijn. Zeker als je computer ook door de kids wordt gebruikt om te gamen of wanneer je een heel groot scherm hebt waarop je ook wel eens lekker met zijn allen film kijkt, is deze Monitor Muurbeugel zeker aan te raden.

Laptopstandaard

Werk je met laptop? Ook dan is de juiste hoogte natuurlijk net zo belangrijk. Kies dan voor een laptopstandaard. Wij vinden het van belang dat de Laptopstandaard in verschillende standen kan worden geplaatst. Niemand is gelijk, dus let erop dat je de standaard in verschillende standen kan zetten.

Ben je vaak on tour? En wil je ook dan je nek besparen? Dan is deze opvouwbare Laptopstandaard jouw ideale partner voor onderweg. Het gepatenteerde design kan je in 6 verschillende standen plaatsen. Deze standaard werkt het beste voor Tablets vanaf 9 inch, elk type laptop van 10-17 inch (ook de dikkere laptops geschikt).

Leuk zo’n standaard, maar het typt voor geen meter. Als we het dan toch over ergonomie hebben, schaf je voor een klein prijsje een Draadloos Toetsenbord aan. Deze is inclusief een muis. Ook handig, want die mouse pad op de laptop is ook niet echt heel lekker werken. Met het Draadloze Toetsenbord kun je wel op een normale wijze typen, maar bescherm je je nek wel tegen vervelende pijnklachten.

Zorg voor Ontspanning

Work hard, play hard! Ook als je thuis werkt moet je af en toe even de druk van de ketel halen. Je hebt nu geen loopje naar de koffieautomaat of een gezellig praatje met collega’s. Zorg dus dat je af en toe even je rust pakt, vooral voor je ogen is dat wel zo prettig. Maar hoe doe je dat dan?

Wat kun je beter niet doen in zo’n pauze? Facebooken, Instagrammen, Youtuben enzovoort… 🙂

nummer 8

Samenwerken op Afstand

Eigenlijk ligt deze tip wel in lijn met de eerste tips over veiligheid. Al richt deze zich meer op het veilig vergaderen via je telefoon. De gratis video bel diensten zoals Facetime, Skype en Whatsapp hebben het nu mega druk. Maar juist omdat ze gratis zijn weet je niet wat ze met jou gegevens doen en aan wie ze dat eventueel door verkopen. Wees dus voorzichtig met details van klanten of andere zakelijke geheimen.nummer9

Let op Phising mails…

“Vanwege het corona virus biedt de bank je een nieuw anti bacterieel bankpasje aan. Je kunt de oude gewoon kosteloos opsturen.” 1 van de vele trucs van oplichters om een slaatje te slaan uit de COVID-19 crisis. Wees extra bedacht op vage mails en klik nooit zomaar op een link een mail van iemand die je niet kent. Ook hier is de eerder genoemde virusscanner weer onmisbaar. Maar ook die is nooit 100% waterdicht en loopt altijd achter de feiten aan. Wanneer het om je bedrijf gaat kun je daar simpelweg geen risico mee nemen.

nummer 10

Trek iets aan wat Lekker zit

1 Van de voordelen van thuiswerken, je trekt gewoon je favoriete huispakkie aan als jij dat wilt. Geen strak pak, jurk of rok, maar iets waar jij je prettig in voelt. Niemand die het ziet, behalve als je een video vergadering hebt natuurlijk 😉 Dan trek je een overhemd met stropdas aan en hou je de joggingbroek gewoon aan. Het is wel van belang dat je blijft zitten natuurlijk 🤪 De Antwerpse burgemeester dacht namelijk ook dat hij wel zonder broek aan een digitaal interview kon beginnen. Maar dat pakte niet zo goed uit!

Wat is jouw beste of leukste thuiswerk tip? Laat het ons weten in de reacties hieronder…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top