klustip

De 10 beste klustips tijdens de Corona Lock Down in 2021

Zit jij ook verplicht thuis? En ben je het al helemaal zat? Nu de eerste temperatuurstijgingen er aan zitten te komen is het tijd geworden om je huis en tuin alvast op orde te maken. Zodat je straks na de COVID-19 ellende echt zomervakantie kan houden, zonder dat je aan het werk word gezet door je vrouw.

Nu is de tijd aangebroken om eens lekker de klusjes in en om het huis aan te pakken. Hier volgen onze 10 beste klustips….

nummer 1

The sun is shining, let’s make some money

De eerste klustip begint alweer lekker; dit kan je gewoon uitbesteden.

Het zonnetje begint gelukkig alweer te schijnen. Na al het ellendige weer van afgelopen maand, maakt regen en harde wind eindelijk plaats voor de zon. De zon, het gele goud van de natuur, heet niet voor niks goud. Bij goud denk je aan euro’s. En euro’s zal je krijgen (en besparen) ook.

  • vraag je aan mensen vragen of ze geld willen verdienen zeggen ze allemaal ja
  • als je ze gaat vragen of ze geld willen besparen zeggen ze ook allemaal ja
  • maar vraag je ze of ze eerst willen investeren om vervolgens geld te verdienen, dan blijft het wat twijfelachtig

Wij denken dan

  • Wat wil je dan met je spaargeld doen? De rente op de bank levert gebakken lucht op, of te wel: niks, noppes, nada
  • Wachten tot je geld moet betalen, omdat je een spaarpotje op de bank heb staan, is ook zonde

Geld maakt geld

Investeer in duurzame energie

Zorg dus dat je gaat investeren in een duurzame investering. Bijvoorbeeld in Zonnepanelen. Met de aanschaf van zonnepanelen is het eigenlijk allemaal Win Win. Het levert je geld op, het is goed voor de natuur en je bespaard geld.

Het is te danken aan moeder natuur dat we allemaal geld kunnen verdienen aan 1 van haar 7 schoonheden. Het fijne aan zonnepanelen is dat ze direct hun waarde laten zien, vooral als je ze in deze tijd aanschaft. Het zonnetje gaat steeds meer schijnen. Zo bespaar je direct op je elektriciteitskosten en houdt je hoogstwaarschijnlijk ook nog geld over. Dit is afhankelijk van het aantal panelen dat je wilt en kan laten plaatsen.

Wat ik mij nog van vroeger kan herinneren is het eerste zonnepaneeltje wat ik zag, op de Sharp rekenmachine. Ken jij die ook nog? Deze had dus geen batterij nodig, maar werkte aan de hand van zonne-energie. Hedendaags is het niet meer weg denken uit het straatbeeld. Logisch, want geld besparen en verdienen is niet iets wat je links laat liggen.

Wat heb je allemaal nodig als je geld wil besparen en verdienen met zonnepanelen

Een zonnepaneelsysteem heeft geen vast prijs. De prijs wordt bepaald aan de hand van het aantal, het type en het vermogen van de zonnepaneel. Er zijn ook verschillende types omvormers. De omvormer zorgt ervoor dat het opgewekte stroom van de zonnepanelen omgezet wordt naar wisselstroom.

Tegenwoordig zijn er vele apparaten die moeten worden opgeladen in huis;

  • telefoons
  • tablets
  • accu van de elektrische fietsen
  • elektrisch eten koken of de Airfryer
  • de elektrische auto

Die verbruiken allemaal extra stroom. Hoe fantastisch zou het zijn dat je met je zonnepanelen geld overhoudt in plaats van dat je bij moet leggen?

Salderen

Heeft de zon veel geschenen afgelopen maand? Wellicht heb je dan meer stroom opgewekt dan dat je hebt verbruikt. Die rekensom heet Salderen. Voor het optimaal gebruik maken van de salderingsregeling van de overheid heb je tot 2023 de tijd om hier gebruik van te maken. Tussen 2023 en 2031 wordt het afgebouwd. Vanaf 2031 kan je niks meer salderen. Er zijn bepaalde regels met betrekking tot salderen. Hierover later meer.

Nog wat feiten:

nummer 2

Schilderen

Het is niet het leukste klusje, maar ze zeggen wel eens: It’s a dirty job, but someone’s gotta do it: Het binnen- en buitenshuis schilderen van de kozijnen, deuren, goot en de overige houten delen. Je kan het natuurlijk ook door een schildersbedrijf laten doen, maar ach, je zit waarschijnlijk toch thuis en kan het dan voor het zelfde geld (maar dan goedkoper), zelf maar gaan oppakken.

Doen we dit jaar een ander kleurtje of maar weer hetzelfde?

Dit is een stappenplan voor het schilderen van je kozijnen:

  • eerst moet alles worden ontvet
  • je moet opzoek naar rotte plekjes, gebruik hiervoor je duim of een schroevendraaier
  • verwijder vuil en losse verf met de verfkrabber
  • met de verfföhn kan je de oude verf los “branden” Dit is veiliger dan een verfbrander. Bescherm eventueel de kitranden bij de ramen
  • steek met de beitel de rotte stukjes hout weg
  • vul de gaten, met behulp van een plamuurmes, met houtrot vuller
  • dit moet ongeveer 6 uren drogen voordat je de gaten opvult met houtrotvuller
  • schuur daarna het kozijn op met een schuurpapier (korrel 120)
  • plak je ramen af met schilderstape
  • zet het kozijn in de grondverf
  • oneffenheden werk je weg met plamuur
  • de geplamuurde delen moet je weer schuren
  • kit het buiten kozijn
  • over de kit moet weer een extra laag grondverf worden aangebracht en na het opdrogen licht opschuren (korrel 320) stof verwijderen met borstel en vochtige doek
  • kozijn dient daarna afgelakt te worden
  • voor maximaal resultaat breng je 2 lagen aan. Met de smalle roller maak je de verflaag nog egaler
  • je kan na de tijd de kwasten en rollers schoonmaken en bewaren door het op water te zetten of inwikkelen met aluminiumfolie. Overige verf waar je vanaf wilt lever je in bij het KCA-depot bij de gemeente. Dit is namelijk klein chemisch afval

Dit zijn alleen nog maar de kozijnen. Zucht.

Weet je wat: laat maar zitten. Bel de lokale schilder. Wat een … werk

Snoeien

De afgelopen winter was niet heel koud geweest. Stiekem lijkt het erop dat de bosjes gewoon lekker doorgegroeid zijn. Ze zijn nodig toe aan een snoei beurt. Vooral de heg heeft meestal flinke uitlopers. Het is even een klus maar het moet toch gebeuren.

Snoei jij oldskool met de hand? Of gaat het allemaal elektrisch?

Als je toch bezig bent, vergeet niet je gazon mee te snoeien met de (elektrische) grasmaaier.

Er zijn bepaalde bomen/struiken die in een bepaalde tijd van het jaar gesnoeid dienen te worden. Doe altijd even research voordat je los gaat. Het zou zonde zijn als je appelboom of struikje niet in de bloei komt dit jaar.

nummer 4

Houten bouwwerk maken

Kijk je weleens vanuit je woonkamer de tuin in en denkt dan bij jezelf: ik mis wat. De tuin is een beetje kaal. Beetje gras, wat planten, een schutting, wat tegels. Maar je mist nog een echt eyecatcher in de tuin. Dan is het tijd voor een houten bouwwerk in je tuin.

Upgrade dit voorjaar of zomer je tuin en voorzie hem van een prachtig houten bouwwerk:

Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe je weer verliefd wordt op je eigen tuin. Waarom de keuze voor hout?

  • hout heeft een natuurlijke uitstraling
  • goedkoper dan steen
  • meer opties om uit te kiezen
  • eventuele bouwvergunning wordt eerder afgegeven bij een houten bouwwerk
nummer 5

Ventilatie reinigen

ventilatiekanaal reiniger

Dit is echt zo’n klusje dat je vaak vergeet. Het ventilatiekanaal (laten) reinigen. Dit is zeer belangrijk om schone frisse lucht in de woning te houden. De afzuiging zuigt stof- en vetdeeltjes op. Wanneer het luchtkanaal niet wordt gereinigd, dan komt er ook geen schone frisse lucht terug in de woning. Er zullen zich dikke plukken stof in de ventilatiekanalen vast zuigen.

Het systeem kan hierdoor sneller oververhit raken. Het systeem verbruikt meer stroom doordat de capaciteit afneemt. Ook speelt er vaak geluidshinder op. Zorg ervoor dat je elke 2 á 3 jaar de kanalen reinigt. Ook het warmte terug win unit zelf, dient gereinigd te worden. De bijbehorende filters moeten ook regelmatig worden vervangen. De filters zorgen voor de schone lucht in de woning (zeker aan te raken bij hooikoorts, astma, bronchitis patiënten). Dit is wel werk voor de professional. Zoek in de zoekmachine een lokale specialist voor deze werkzaamheden.

nummer 6

Tuinmeubilair reinigen

Voordat je straks weer lekker in de tuin kan genieten van je loungeset, wil je het wel graag schoon hebben en spin vrij. Vandaar dat je ook het tuinmeubilair moet reinigen. Lekker met de hogedrukspuit een beetje de boel schoon spuiten. Heerlijk ontspannend werk is dat. De hoezen van de kussen kunnen ook wel weer even een wasbeurtje gebruiken.

De parasol zit vol schimmel. Helaas, tijd voor een nieuwe….

Heb je een houten tuinset? Dan wordt het misschien tijd voor dat je alles (weer) gaat beschermen tegen weersinvloeden. Eens in de 2 jaar is dit noodzakelijk, tenzij je toe bent aan iets anders. Dit doe je door bijvoorbeeld je houten meubilair te beitsen, lakken of oliën. Dit voorkomt dat je tuinset na een jaar rot, splijt of barst, al helemaal wanneer het de hele winter buiten heeft gestaan.

Beschermopties

Lak geeft het hout een (gekleurd) laagje over het hout. Dit beschermt het hout tegen weersinvloeden. Nadeel is wel dat lak na verloop van tijd gaat barsten en dat je het eerst moet opschuren voordat je een nieuwe lak laag aankan brengen.

Beits beschermt het hout van binnenuit tegen weersinvloeden en zorgt voor bescherming tegen krassen, vuil, vocht en slijtage. Beits gaat lang mee.

Houtolie daarentegen, beschermt ook het hout van binnenuit, maar heeft vaker onderhoud nodig dan Beits. Het voordeel van Houtolie is dat na bewerking de nerven nog goed zichtbaar zijn.

TIP: Is je houten tuinmeubilair al een keer geolied? Overschilder dit dan nooit met beits. Gebruik alleen houtolie.

Een bijkomend voordeel van Beits en Houtolie is dat je geen grondverf hoeft aan te brengen op je tuinmeubilair.

Voor de lakken, beitsen of oliën heb je het volgende nodig: lak, beits, houtolie, schuurpapier, terpentine (aanlengen van beits), hout(rot) vuller (bij dekkende beits), kneedbaar hout (bij transparant beits), kwast of verfroller, schuurmachine, ammoniak of een speciaal houtreinigingsmiddel en een plamuurmes

Verschillende houtsoorten hebben weer verschillende eigenschappen en bewerkingseisen (denk hierbij aan droogtijd, ontvetten et cetera)

Doe van te voren altijd goede research voordat je aan de klus begint. Succes.

Bestraten

Liggen de tegels ook als een golfslagbad in de tuin of je oprit? Zorg dat je na een lente buitje met droge voeten het huis binnen kan en bestraat het terras en je oprit opnieuw. Dit is ook weer zo’n klusje waar menig man tegen opkijkt. Je kan het natuurlijk uitbesteden of je kan lekker zelf aan de slag gaan, omdat je misschien wel tijd over hebt in deze Corona tijden.

De ellende is altijd dat je eerst het oude eruit moet halen en daarna weer terug plaatsen. Voelt als werk van het werk, maar het is niet anders.

Trek dus eerst alles eruit en graaf ongeveer 15 á 20 cm eruit. Vul vervolgens weer met een laag ophoogzand. Zorg dat het waterpas ligt. Houdt rekening met afloop voor het water. Maak het ophoogzand goed vochtig en laat het een halve dag inwateren (of gebruik een trilplaat).

Plaats piketpaaltjes zet je in de gehele omtrek van het terras in. Door touwtjes te spannen tussen de piketpaaltjes zorg je dat alles waterpas komt te liggen. Voor het afwateren kan je er ook voor kiezen om een putje of lijnafwatering aan te sluiten op het riool.

Als de bestrating weer terug op zijn plek ligt, bezem je voegzand (dansand) over je terras. Laat dit een week of langer liggen voor optimaal effect.

Zo zie je maar weer dat het wel een dag werk is, maar je krijgt er dan wel weer een mooi en strak terras voor terug.

nummer 8

Garage opruimen

Ligt er bij jou in de Garage ook zoveel bende? Zoek het lekker uit en pleur gewoon dingen weg waar je toch al jaren niks mee doet. Hamsteren mag alleen met boodschappen. De nog bruikbare spullen kan je gewoon weggeven of je laat ze ophalen door de kringloop die er dan weer een paar centen aan verdiend. Het is maar net waar jouw gun factor ligt.

We noemen het een Garage, maar eigenlijk is het meer op opslagplaats voor van alles en nog wat. “Waar moet dit heen? Ach..leg maar in de Garage”. De hengels liggen tussen de kussen van het tuinmeubilair, de aardappelen ligt tussen het gereedschap en je struikelt bijna over het kinderspeelgoed wanneer je de Garage in komt lopen.

Vandaar dat wij zeggen: ruim lekker je garage op en zorg dan dat deze ook netjes blijft.

nummer9

Auto wassen

Vroeger deden mensen dit regelmatig. Tegenwoordig gaat men naar de wasstraat; auto wassen. Ook een lekker klusje. Voor de doe het zelver. Wij weten niet waarom mensen dit vrij weinig zelf meer doen. Waarschijnlijk (overbodige) luxe of is het dan toch luiheid? De “ik heb hier geen tijd voor” smoes is ongeloofwaardig op het moment van schrijven.

Pak die hogedrukreiniger, met wasborstel, uit de garage en begin gewoon met het voorspoelen van je auto. Een emmer met een sopje erbij. Met de zachte spons haal je het hardnekkige vuil van je auto.

Maak je velgen schoon door met een doek of borstel eerst het vuil er af te halen om vervolgens met HG velgen reiniger in te spuiten. Na spoelen met hand warm water.

De bumpers en carrosserie maak je met een lauw warm sopje, met afwasmiddel, schoon met een sponsje. Hier kan je een oude kous omheen doen voor het beschermen van je lak laag.

Je autoruiten maak je schoon met afwasmiddel. Voor zeer vettige ramen kan je een scheutje alcohol of citroenzuur toevoegen. Geen ammoniak, dat vreet je rubbers weg. Voor het drogen van de ruiten gebruik je een zeem of polijstdoek. De binnenkant van de ruiten kan je prima met Glassex of een verwant daarvan reinigen. Nadrogen met keukenrol en klaar is Kees.

TIP: Gebruik hemelwater voor het reinigen van de buitenkant van de autoruiten. Dit bevat geen kalk. Voeg een gepelde ui toe, voor nog meer glans. Hemelwater kan je opvangen door middel van een regenton te plaatsen in je tuin.

Je kan de auto natuurlijk ook nog polijsten, mocht je die techniek beheersen.

nummer 10

Huis isoleren

We hadden het eerder al over het verduurzamen van je woning. Zonnepanelen zijn een slimme investering om geld te besparen (en te verdienen) op de stroomrekening. Maar gas is duurder dan stroom. Omdat vele huishoudens nog op het gas aangesloten zitten, ga je met het isoleren van je huis ook zeker (veel) geld besparen.

Als we het over het isoleren van de woning hebben dan spreken we bijvoorbeeld over:

  • spouwmuur-, dak-, vloer-, bodem-, zolder- en vlieringisolatie
  • gevelisolatie
  • HR ++ glas
  • Tripple glas

Gelukkig staat ook de overheid achter het verduurzamen van de woning. Dit geeft jou de kans om met subsidies, BTW-voordeel en leningen aan de haal. Bekijk hier welke voordelen je krijgt van de overheid/gemeente

Als je zelf een beetje en handige Harry/Harrie bent, dan fix je dit zelf wel even. En anders moet je het weer uitbesteden aan de lokale timmerman. Voor de lefgozers onder ons, die kunnen ook gewoon een ondersteunende video van de bouwmarkt of YouTube bekijken en het dan alsnog zelf fixen.

Ow-Ow-Ow, wat zal je vrouwtje trots op je zijn als je klaar bent met deze lijst!

Nieuwsbrief van de 10 leukste ontvangen

Heb jij nog leuke klustips die je wilt delen? Plaats je reactie hieronder…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top