paardebloem met pollen.

De 10 beste tips tegen Hooikoorts

Zodra de eerste bomen, planten en grassoorten hun stuifmeel/pollen los laten, is er voor de meer dan 3 miljoen Nederlanders, een ware Hell aangebroken. Het is weer Hooikoortsseizoen.

Hooikoorts is een allergie die de patiënten als erg vervelend ervaren. Het bepaald grotendeels de dag van de patiënt. Ze hebben last van:

 • jeuk aan en in de neus en ogen
 • constant niezen
 • traan ogen
 • verstopte neus, snotneus en loopneus
 • ogen die dicht zitten s’ochtend met oogsnot
 • een droge keel met als gevolg: kriebelhoest
 • benauwd en piepend geluid met ademhaling
 • slapeloosheid
 • al met al zeer vermoeiend

Hooikoorts is sowieso geen pretje om te hebben, maar in deze Coronatijden al helemaal niet. Je wordt direct angstig aangekeken wanneer je buiten op straat, onderweg naar de supermarkt, je neus snuit en vervolgens een paar keer achter elkaar niest.

Mensen in je directe omgeving weten wel hoe laat het is, maar onbekenden niet. Volgens de regels van het RIVM moeten mensen binnen blijven die verkouden zijn. Dan is de vraag of Hooikoorts een verkoudheid is. Het heeft wel dezelfde symptomen (niezen, snotneus, hoesten). Maar Hooikoorts heeft ook dezelfde symptomen als Corona en dat is het ook niet.

Dus ja, moeten Hooikoortspatiënten dan verplicht binnen blijven? Wij vinden van niet. Wel moet het herkenbaar worden dat ze Hooikoorts hebben en geen Corona.

Wij hebben 10 tips voor Hooikoortspatiënten, die hun klachten willen verminderen* of meer zelfvertrouwen willen krijgen op straat.

* we hebben een verzameling tips van het internet gehaald. Het is niet klinisch bewezen dat het werkt. Wij zijn niet aansprakelijk voor de werking van de tips die wij geven.

nummer 1

Pissebedden

pissebed op de foto.

Pissebedden eten tegen Hooikoorts.. is het een Hoax (bedrog) of werkt het echt? Zoals natuurlijk elk persoon verschillend is, zal ook de werking van de pissebed bij de 1 wel werken en bij de andere niet.

Persoonlijk lijkt het me niet echt een lekker hapje. Ondanks dat ik wel in de categorie: zwaar Hooikoortspatiënt zit, moet ik er (nog) niet aandenken. Alhoewel een pissebed wel familie is van de krab en de kreeft, kies ik daar toch liever voor. Eerst lekker op de struin naar een pissebed. Om hem vervolgens met water op te drinken. Of voor de mensen die het toch een raar idee vinden om een levend iets op te eten; eerst kort koken of bakken. Wanneer je hem bakt, schijnt het te smaken naar gamba’s te smaken. Je kunt ze ook invriezen.

Er zijn verhalen bekend dat na het eten van 1 of 2 pissebedden de Hooikoorts klachten tot wel een week verdwenen waren.

Pissebedden eten

 • struin je tuin af voor pissebedden
 • spoel ze daarna af met koud water
 • vouw de pissebed een beetje dubbel, zodat deze al half dood is (anders maakt die misschien nog een loopje door je mondje, das niet echt fijn)
 • en vervolgens slik je hem door met koud water

Liever beeld erbij? Check dan het filmpje hieronder en zet je geluid even aan…

nummer 2

Hooikoorts bandje

blauw hooikoortsbandje met de tekst Ja wel hooikoorts Nee geen Corona.
 • het Hooikoorts bandje is geen wondermiddel
 • het is ook geen medicijn
 • en het stoot ook geen stuifmeel af

Wat het Hooikoorts bandje wel is, of beter gezegd: wat het Hooikoorts bandje wel doet, is dat het mensen in de omgeving waarschuwt, dat mensen Hooikoorts hebben en dat ze niet bang hoeven te zijn voor het hebben van Corona.

1 Van de bedenkers van dit bandje, heeft ieder jaar weer erg veel hinder van zijn Hooikoortsklachten. Hij heeft samen met zijn compagnon dit idee bedacht, omdat Hooikoortspatiënten het nog zwaarder hebben dan normaal.

Elk uur niezen, neus snuiten en de rest, is zwaar vermoeiend. Als je een boodschap moet doen en je krijgt een ‘aanval’ dan kijken de mensen je met een dodelijke blik aan, terwijl je jezelf helemaal de … schaamt. Ik zeg dan “ik heb Hooikoorts”. Maar ja, het is en blijft een beetje angstig.

De boy’s dachten, dit moet anders en toen hebben ze dit idee bedacht. Van de opbrengst wordt 20% gedoneerd aan het Longfonds, zodat die onderzoek kan gaan doen naar Hooikoorts en het Coronavirus.

Ben je zelf Hooikoortspatiënt? Of ken je iemand die zijn dagelijkse leven wordt beheerst door de allergie? Bestel dan nu een Hooikoortsbandje en krijg weer zelfvertrouwen buiten de deur.

Hooikoorts medicijnen

Een half kale paardenbloem waar veel stuifmeel inzit voor hooikoortspatiënten

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Hooikoorts medicijnen. Als je lichte klachten hebt, kan je terecht bij je vertrouwde drogist. Heb je veel last? Dan zou een receptje van de huisarts een betere oplossing wezen. Er zijn verschillende soorten medicijnen, in verschillende milligrammages.

Het kan goed voorkomen dat het ene voorgeschreven pilletje niet werkt, maar van een ander merk bijvoorbeeld wel (mits er een andere samenstelling of werkzame stof inzit).

Omdat de winters steeds minder voorstellen in Nederland, zal het Hooikoortsseizoen ook steeds vroeger in het jaar beginnen. Start daarom vroeg met de inname van je medicijnen.

nummer 4

Neusspray en Oogdruppels

Flacon neusspray met een vieze zakdoek.

1 Van de meest irritante klachten aan Hooikoorts, vind ik de loopneus/snotneus. Elke dag weer snuit ik minimaal 1 pakje snotdoeken erdoor. Het blijft maar lopen en irriteren. Met als gevolg dat ik een clownsneus heb en een schrale/rode huid onder mijn neus.

Met behulp van neusspray met cromoglicinezuur kan je dit (deels) voorkomen. Cromoglicinezuur helpt het voorkomen van histamine. Voordeel aan cromoglicinezuur is ook dat je het preventief mag gebruiken.

Ook de neusspray met micro-gel zou je van de neus en niesklachten af kunnen helpen. De functie van de micro-gel is, dat het de pollen uitschakelt en zo voorkomt het contact met de allergenen.

De micro-gel is een medisch hulpmiddel. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing. De werking is vrij snel en is ook preventief te gebruiken.

De vervelende klachten van Hooikoorts kunnen ook opspelen in de ogen. Veel jeuk en eventueel traanogen. Hierdoor zwolt je oog helemaal op. Een oplossing zou kunnen zijn om oogdruppels te gaan gebruiken. De werkzame stof in Oogdruppels is dinatriumcromoglicaat. Het heeft als doel de overgevoeligheidsreacties te remmen. Hiermee kunnen de Hooikoorts verschijnselen worden voorkomen of zelfs te verdwijnen.

Het dragen van een (zonne) bril kan je ook helpen bij het voorkomen van geïrriteerde ogen.

nummer 5

Vitamine C met Quercitine 

schijfjes sinaasappel waar veel vitamine c inzit.

Vitamine C is de redder in nood bij een allergische reactie. Met de Vitamine C verlaag je de histaminespiegel. Dit is het stofje wat betrokken is bij o.a. het afweersysteem. Wanneer er vreemde stoffen je lichaam binnendringen, zorgt de histaminespiegel ervoor dat je bloedvaten verwijden, zodat je afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en antistoffen worden aangemaakt.

Het lichaam geeft een signaal af van jeuk of pijn, waardoor je weet dat er iets aan de hand is.

Voor een zware Hooikoortspatiënt zeggen ze dat het verstandig is om hoge dosis Vitamine C met Quercitine in te nemen. 4 x 1000 mg. Het is afhankelijk van je leeftijd en gewicht hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt. Ook de mate van je Hooikoorts is van belang. Neem het altijd in na een eetmoment.

Verwacht niet dat de Hooikoorts klachten direct verdwijnen (soms wel). Mocht je na een aantal dagen nog niks merken , dan zeggen ze dat je de dosis iets kan verhogen. Werkt het wel? Dan kan je de dosis verlagen naar 3 x 1000 mg per dag.

Steeds minder klachten? Dan kan je de dosis weer verlagen. Gaat het weer de verkeerde kant op? Verhogen.

Bij een te hoge dosis, kan je last krijgen van diarree. Je darmflora kan de inname Vitamince C niet aan en verlaag je dosis.

nummer 6

Let op je voeding

bordje met friet

Het is raar maar waar. Wat voeding al niet kan voorkomen. Let daarom op wat je eet. Voor Hooikoortspatiënten is het verstandig om zo weinig mogelijk histamine binnen te krijgen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel histamine:

 • Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
 • Kaas, vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
 • Vis. Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is ook extra rijk aan histamine.
 • Kruiden en specerijen. Vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
 • Groenten en fruit. De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
 • Vlees: varkens- en lamsvlees, wild.
 • Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
 • Chocolade.
 • En ook: drop, ketjap, zaden en noten

Bron: Gezondnu

Histamine wordt aangemaakt bij verschillende processen in het lichaam. Bijvoorbeeld ons immuunsysteem. Die komt in actie wanneer een ziekteverwekker het lichaam intreed. Wanneer je lichaam te veel histamine in het lichaam krijgt, dan kan dit lijden tot een allergische reactie. In het geval van Hooikoorts zou dit jeuk, een verstopte neus of asmatische klachten zijn.

Daarom is het ook van belang dat je op je voeding let. Alcohol is ook geen aanrader voor Hooikoortspatiënten.

Bijenstuifmeel slikken

een oranje bloem met een bij.

Bijenstuifmeel wordt ook wel Bijenpollen genoemd. Het bevat veel vitamines, mineralen en anti-oxidanten. De werkzame stof in Bijenstuifmeel is Quercertine. Het remt de werking van histamine. Rode groenten zoals tomaten, paarse groenten zoals aubergines, bevatten ook Quercertine. Evenals veel fruitsoorten.

Door in de herfst en winter Bijenpollen te slikken, bouw je een immuniteit op voor pollen. Het kan je helpen bij het verminderen van je klachten in het Hooikoortsseizoen.

Wanneer je gaat starten met Bijenpollen, moet je lichaam eerst wennen aan de nieuwe stof. Begin daarom langzaam met het opbouwen ervan. Ze smaken prima in een havermout papje of een smoothie. Een kneepje honing schijnt ook de symptomen van Hooikoorts te verminderen. Er zit wel veel verschil in smaak tussen de leveranciers.

nummer 8

Persoonlijke verzorging

goed handenwassen is belangrijk.

Hou je persoonlijke verzorging up-2-date. Was regelmatiger je handen. Ook het meerdere malen afspoelen van je gezicht werkt. Probeer je neus vrij te maken door het spoelen van je neus met een zoutoplossing. Zo verwijder je de pollen die zich vast hebben geklampt aan je neushaartjes.

Het smeren van vaseline onder de ogen en bijvoorbeeld rond je neusgaten zou ook de klachten kunnen verminderen. Dit komt doordat de pollen aan de vettige zalf blijven plakken en zo niet je ogen of de binnenkant van je neus bereiken.

Heb je een goede snor? Maak hem regelmatig schoon of scheer hem eraf 😲. Hier blijven ook allemaal pollen inzitten.

nummer9

Medicinale Tape

sport tape voor het tegen gaan van Hooikoorts.

Ondanks dat er in de Medicinale Tape geen medicinale toevoegingen zitten, is er toch uit onderzoek gebleken (geen wetenschappelijke claim) dat de Hooikoortsklachten zijn verminderd bij mensen die de Cure Tape droegen. Dat komt vooral door de kalmerende werking van de Tape, het allergisch reactiemechanisme en het bindweefsel.


Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?

Het uitgangspunt van de elastische tapemethode is dat via een externe huidprikkeling reflectoir invloed kan worden uitgeoefend op de bij het innervatiegebied behorende weefselstructuren van ruggenmergsegmenten. De kinesiotape, die direct op de huid wordt aangebracht, stimuleert huidsensoren, die op hun beurt het neurogene stelsel in het lichaam prikkelen.

Bron: Fysiotape


Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Tape combinatie rug en borst de beste resultaten had geboekt.

Wat is jullie ervaring met Cure Tape? Plaats en reactie onder in de reacties.

nummer 10

Binnen blijven

een huisje met # stay home.

Dit is toch wel de minste tip. Binnen blijven. Tsja, wie wil dat nou in de tijd van het jaar dat je wel naar buiten moet. Het is droog, de zon schijnt en het is lekker weer.

Mocht je hier toch voor gaan, dan is het ook van belang dat je de ramen zoveel mogelijk dicht houdt. Want de pollen zijn zo klein dat ze binnen een fractie van een seconde binnen zijn. Zelfs via het ventilatierooster komen ze binnen. Of laat een hor voor je raam plaatsen met gaas die pollen tegen houden.

Als je toch naar buiten moet voor een boodschap, dan is het beste direct daarna je kleren te vervangen en je haar te wassen. De pollen klampen zich aan je kleding en in je haren. Kleed je daarom niet om in dezelfde kamer waar je bijvoorbeeld gaat slapen.

Het vaker wassen van je beddengoed kan ook helpen. Hang natuurlijk je was niet buiten te drogen 😉

Klik op de banner hieronder

Nieuwsbrief van de 10 leukste ontvangen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top