maaltijden om zelf te koken

De 10 lekkerste maaltijden om zelf te maken

Gebrek aan inspiratie bij het koken? Wat moeten we vanavond weer eens eten? Stel (of krijg) je die vraag ook dagelijks om je oren geslingerd? Wat hebben we in de koel– en voorraadkast? In deze Corona tijden gaan mensen ook niet echt meer voor hun plezier naar de supermarkt. Gelukkig hebben de meeste supermarkten tegenwoordig wel een bezorgservice. Al is die zo populair dat je soms een week op je boodschappen moet gaan wachten. En ja, de restaurants bezorgen nu meestal ook. En die willen we graag steunen in deze moeilijke tijden. Maar iedere dag, wordt ook een beetje dure hobby…

De maaltijdbox bedrijven profiteren wel van de bange mensen. Schijnbaar gaat het goed met de economie, want de mensen die zo’n maaltijdbox abonnement hebben, betalen omgerekend gemiddeld circa€ 3,75 per maaltijd, per persoon, per dag 🤑

Stel je hebt een gezin met 2 kinderen, dus in totaal 4 personen, dan ben je € 15,00 per dag kwijt voor de avond maaltijd. Terwijl het 9 van de 10 keer aan inspiratie ontbreekt en dan maar voor de makkelijke weg wordt gekozen.

Haal je de verse groenten uit de supermarkt? Of ga je liever naar de groenteboer, de markt of heb je zelf een groentetuin? Ook zijn er groentetuinen die hun verse waren verkopen. Super vers, lekker biologisch en niet duur.

Die “eigen” maaltijdbox kan je ook 1 keer per week zelf samenstellen om zo veel geld te besparen. Wij hebben een top 10 van “lekkere maaltijden om zelf te maken” samengesteld voor jullie. Onze peilers zijn: gezond, gevarieerd en snel.

De standaard keuken ingrediënten zoals zout, peper, olie en bestek, worden niet benoemd bij de ingrediënten

nummer 1

Eiermie met Kip en groenten

4 Personen

Materialen: Wokpan, snijplank, kokmes, wokstok, bakpapier, theelepel

Ingrediënten: Marinade voor de 2 kipfilets ( 1/2 Theelepel knoflookpoeder, kerriepoeder en komijn. 1 Theelepel gemalen korianderzaad. Sambal naar gelang). 1 Broccoli, 1 winterpeen, 1 ui, 1 stengel bosui, sojasaus (minst zoute variant), 3 tenen knoflook. 4 eieren, 4 personen eiermie, limoen sap, zonnebloemolie

Voorbereiding:

  • Snij de kipfilets van recht naar links open zodat je een vlinder vorm krijgt. Doe de filets tussen een bakpapier en maak met een steelpannetje de filets gelijkmatig wat platter tot 1 cm. Snij daarna de filets in dunne reepjes van ongeveer 1cm dik 5 cm lang
  • Was de winterpeen en schil de buitenkant er vanaf met de dunschiller. Heb je een peeler? Schaaf daarna stukken wortel eraf tot deze op is. Geen peeler?, dan met de dunschiller wat herder aandrukken en schaven
  • Broccoli schoonmaken en wassen. Snij in repen van 3 cm. De stronk kan je bewaren voor later in de week.
  • De bosui mag in schuine dunne ringetjes van 1/2 cm
  • Pel de knoflook
  • Kook ruim water, met zout of beetje bouillon, voor de noodles

Let’s cook:

  • De wokpan op de warmtebron langzaam laten opwarmen inclusief de zonnebloemolie. De marinade kan ook direct bij de pan in. Zorg dat de specerijen gaan geuren (en dat het een soort van pasta wordt) voordat je de kip erbij doet.
  • Wok de kip net niet gaar (als je van krokante kip houdt, bak je het wat langer op hoger vuur)
  • Zodra het water kook, kan de broccoli eerst 2 minuten erin. Na 1 minuut gooi je het wortel schaafsel er bij in. Schep na een minuut met een schuimspaan de groenten eruit en ontdoe van het vocht in de vergiet
  • Kook de Noodles zoals op de verpakking staat, in het zelfde water en giet af wanneer het gaar is
  • Groenten bij de kip in, even aanbakken
  • Blus het af met een scheutje sojasaus
  • Bak in een koekenpannetje een roerei
  • Doe de inhoud van de wok in een kom en doe het ei er bovenop
  • De sap van de limoen erover druppel
  • 🥢 erbij en Eetsmakelijk
nummer 2

Bataat wedges met groene groenten mix en kipfilet uit de oven

4 Personen

Materialen: heteluchtoven, pan, theelepel, bakpapier, ovenplaat

Ingrediënten: 3 zoete aardappel wedges (marinade thee lepel: gemalen korianderzaad, gerookt paprikapoeder, oregano, halve theelepel knoflookpoeder, naar gelang cayennepeper, en zonnebloemolie en zout. Broccoli, 7 snijbonen en 150 gr sperziebonen, 2 kipfilets (marinade kip: zonnebloem olie, 1/2 theelepel knoflookpoeder, sambal, mespuntje gemalen kruidnagelpoeder en kerriepoeder, 1 theelepel gerookt paprikapoeder)

Voorbereiding:

  • Marinade zoete aardappelen 1 theelepel gemalen korianderzaad, gerookt paprika poeder, oregano. 1/2 theelepel knoflookpoeder, naargelang cayennepeper en grof zeezout
  • Broccoli in roosjes (stronk en “afval” bewaren voor later in de week”), snijbonen snijden in 3 cm stukken, sperziebonen halveren in de breedte
  • Kipfilet in de lengte halveren, zodat je van 1 filet 2 filets krijgt. Marineer de kip, met de kip marinade
  • Zoete aardappel wassen, droog deppen en halveren door de lengte. Daarna snij je plakken van 2,5 cm dik. De droge marinade leng je aan met de zonnebloemolie zodat er een dunne pasta ontstaat

Let’s cook:

  • Verwarm je oven voor op 200 gr, op de hetelucht stand
  • Doe de gemarineerde aardappelen op het bakpapier en dan op een ovenplaat. Het liefste nog een ovenrooster
  • De gemarineerde kip verdelen op de bakplaat met bakpapier
  • Zodra de oven voorverwarmd is, schuif je de platen erin (eventueel een wekker op 15 min)
  • Breng een pan met water aan de kook waar alle groenten in passen (voeg een beetje zout toe). Zodra het water kookt, doe je eerst de sperziebonen erin, na 6 minuten de rest van de groenten
  • Na 15 minuten is alles klaar
  • Lekker opscheppen en Eetsmakelijk

Pasta carbonara

1 Persoon

Materialen: Pan, koekenpan, serveertang, kaasrasp, weegschaal, snijplank, kokmes, kom

Ingrediënten:”70 gr Guanciala (varkenswangspek), verse peterselie, 125 gr spaghetti, 75 gr parmezaansekaas, 3 tenen knoflook, 1 ei

Goedkoper recept: spekblokjes, Grana padano

Voorbereiding: Spek in blokjes snijden, peterselie hakken, kaas fijn raspen, knoflook pellen

Let’s cook:

  • Breng 3 liter water aan de kook. Voeg 3 gram zout toe aan het water. Kook de spaghetti volgens verpakking
  • Bak de spekjes langzaam uit in een koekenpan van 24 cm (zonder olie). Voeg 3 geplette tenen knoflook toe tijden het uitbakken van het spek
  • Voeg aardig wat verse peper uit de molen toe aan de spekjes
  • Klop tussendoor het ei de helft van de kaas
  • Zodra de pasta al dente is, doe je het bij de pan met spekjes in
  • Je voegt 3 eetlepels kookvocht van de pasta toe en zet het vuur uit. Vis de knoflook uit de pan, die heeft zijn smaak al afgegeven
  • Nu mix met de serveertang het ei mengsel door de pasta heen. Als je het vuur niet uit zet krijg je een roer-ei. Je krijgt nu een prachtige, romige saus, maar dan zonder room
  • Voeg als laatste de peterselie toe en proeven maar. Te weinig saus? Voeg nog wat vocht toe. Te weinig smaak? Voeg beetje zou toe
  • Lekker opscheppen en voeg de laatste kaas toe en Eetsmakelijk
nummer 4

Chilli con/sin carne

4 Personen

Materialen: Braadpan, spatel, blikopener, theelepel, kokmes, snijplank, blikopener, vergiet, waterkoker, kookpan

Ingrediënten: 750 gr Rundergehakt (of vegetarisch gehakt), marinade vlees (1 theelepel knoflookpoeder, gerookt paprikapoeder, oregano en 2/3 theelepel gemalen komijn), zoveel groenten als je maar lekker vindt: ui, paprika, tomaten (hele tomaten uit blik mag ook), maïs, 1/3 bosje verse koriander, 1 liter gezeefde tomaten, (rode peper naar gelang), rijst (naar keuze), zure room, citroen, 1 kg bonen naar keuze

Voorbereiding: Droge marinade maken. 2 theelepels: gerookt paprika poeder en oregano. 1 theelepel knoflook. 1/2 theelepel komijn. Paprika en ui in blokjes snijden (1×1 cm). Tomaten in blokjes van 2×2 cm, koriander fijn snijden, rode peper in dunne ringetjes (met of zonder zaad- en lijsten)

Let’s cook:

  • Rul het gehakt langzaam gaar in de braadpan, zonder olie, voeg de droge marinade toe
  • Breng water aan de kook (kook je op gas, gebruik dan een waterkoker, dit is goedkoper dan gas) voor de rijst (kan zonder zout) en kook de rijst volgens verpakking
  • Zodra het gehakt bijna gaar is voeg je de groenten (eventueel rode peper) toe
  • Blus dit na 2 minuten bakken af met de gezeefde tomaten
  • Spoel ondertussen de bonen (mix) af met water
  • Voeg de bonen na 2 minuten toe aan de wok en zet het vuur op zacht en laat de bonen opwarmen en garen
  • Voeg als laatste naar gelang de zure room toe samen met de koriander
  • Giet de rijst af wanneer deze al dente is
  • Lekker opscheppen; wat rijst en een heerlijke schep met chilli con/sin carne
  • En Eetsmakelijk
nummer 5

Verse bloemkool broccolisoep (vegan) met Turksbrood

4 Personen

Materialen: Staafmixer, snijplank, koksmes, weegschaal, kookpan, blokrasp, grillpan, soepkom , soeplepel

Ingrediënten: 1 Broccoli, ook de restanten van de vorige maaltijden, 1/2 bloemkool, 1 ui, 6 tenen knoflook, 200 gr kruimige aardappel, groente bouillon tablet, alpro soya kookroom en nootmuskaat, olijfolie, Turksbrood, staafmixer, tomaat

Voorbereiding:

  • Snij roosjes van de broccoli. De stronk van de broccoli buitenkant afschillen en in blokjes 2×2 cm snijden. Rasp de bloemkool voor een 1/3 met de grote rasp. De bloemkool stronken mogen in blokjes van 2x2cm.
  • Was de kruimige aardappel, met schil en snijd in blokjes van 3×3 cm
  • snipper de ui en de 3 tenen knoflook

Let’s cook:

  • Doe een scheutje olijfolie in een 3 liter pan
  • Voeg de ui toe en fruit deze aan en voeg de knoflook erbij
  • Alle broccoli en bloemkool stronken voeg je na 1 minuut toe in de pan
  • De aardappel mag na 3 minuten in de pan
  • Blus dit af na 3 minuten met 1,5 liter koud water en het bouillonblokje
  • Laat dit ongeveer 10 minuten koken (de aardappel moet gaar zijn)
  • Snij ondertussen het Turksebrood in 8 parten
  • Halveer de parten
  • Na 5 minuten mag de bloemkoolrijst (geraspte bloemkool) erbij
  • Staafmixer de soep glad
  • Bak het brood aan de binnenkant in een grillpan
  • Na het brood gebakken te hebben (niet verbrand) pak je en teen knoflook en veeg je over de gebakken kant van het brood, vervolgens met de binnenkant van een tomaat, doe het hetzelfde
  • De Soya room mag erin
  • Breng op smaak met verse peper, beetje zout
  • Schep je kom of bord en maak het af met een beetje nootmuskaat
  • En Eetsmakelijk
nummer 6

Frittata

1 Persoon

Heb je allemaal left overs in je koeling liggen, dan is de Frittata de oplossing. Frittata komt uit Italië. Eigenlijk is het een Italiaanse omelet, waar je alles wat je over hebt in kunt verwerken.

Materialen: 24 cm Koekenpan, theelepel, snijplank, koksmes, mengkom, aluminiumfolie

Ingrediënten: Groenten, aardappel, pasta, rijst, vlees, kaas, noem het maar op. Vrijwel alles kan erin. Je kan hem ook vers maken met je favoriete ingrediënten, of je gebruikt de left-overs van afgelopen dagen.

Left overs, zonnebloemolie, 1 teen knoflook, halve 1/2 theelepel sambal, 5 eieren

Voorbereiding:

  • Zoek de ingrediënten bij elkaar
  • Kluts de eieren

Let’s cook:

  • Voeg een scheutje olie in de koekenpan en voeg de knoflook toe
  • Bak eerst de (rauwe) ingrediënten die het langst moeten (bijvoorbeeld spek)
  • Voeg de left-overs toe, sambal. Afhankelijk van hoe gaar deze zijn…
  • Doe je het eiermengsel in de pan en laat het ei garen. Voeg vers gemalen peper toe en eventueel wat zout
  • Voor de bovenkant van het ei ook te garen kan je een beetje aluminiumfolie over de pan trekken, zorg wel dat het niet wordt afgesloten, anders krijg je een vochtig ei 🤮
  • Zodra de bovenkant ook gaar is, kan je hem eventueel nog om flippen om zo de huidige bovenkant nog wat kleur mee te geven
  • Pak een plat bord en leg de Frittata erop en Eetsmakelijk

Kapsalon met (zoete) aardappel friet en salade

4 Personen

Materialen: Heteluchtoven, ovenschaal, snijplank, koksmes, weegschaal, saladebowl, airfryer, actifry, theelepel, wokpan

Ingrediënten: 1,4 kg zoete) Aardappel friet (vers), 800 gr kippendijen, ijsbergsla, tomaat, witte kaas blokjes, 75 gr Chan’s shoarma kruiden, zonnebloemolie, je favoriete plakjes kaas, (eventueel paprika en ui als je nog over hebt in de koeling)

Voorbereiding:

  • Snij de kippendij in dunne reepjes en marineer met de Chan’s kruiden een half uur in de koude wokpan
  • (Snij de verse (zoete) aardappel in friet vorm)
  • Marineer de frieten met een klein beetje zonnebloemolie, 1 theelepel kerriepoeder, gerookt paprikapoeder en 1/2 thee lepel knoflookpoeder en een klein snufje kaneelpoeder
  • Na een half uur zet je de wok op de warmtebron en begin je de kip te bakken. Hou je van krokant, dan bak je wat de kip wat harder, anders niet. Voeg eventueel de ui en paprika toe 2 minuten voordat de kip gaar is)
  • Verwarm de heteluchtoven op 180 gr
  • Bak de frieten ondertussen in de friteuse, airfryer, heteluchtoven of actifry
  • Zodra de frieten klaar zijn doe je deze alvast in de licht ingevette ovenschaal en doe de kip daarbovenop (zo weinig mogelijk vocht)
  • Dek het geheel af met de plakjes kaas en schuif het de oven in
  • Snij de ijsbergsla in dunne reepjes, tomaat in kleine blokjes, brokkel de witte kaas in kleine stukjes en doe deze in de saladebowl
  • Haal de kapsalon uit de oven wanneer de kaas goed gesmolten is
  • Eetsmakelijk
nummer 8

Beef Bowl salade met Koreaanse touch (koolhydraatarm)

4 Personen

Materialen: Staafmixer, wokpan, dunschiller, peeler, snijplank, koksmes, saladebowl, maatbeker, vleestang

Ingrediënten: Marinade: 1 Eetlepel sambal (hou je hier niet van, chillisaus kan ook), 5 eetlepels bruine suiker, 10 Tenen knoflook, 2 eetlepels sesamolie 320 ml sojasaus (minder zoute variant), 120 ml mirin (rijstwijn).

1 kg bavette (rund) kan eventueel ook kip(pendij) of garnalen, 4 eetlepels pinda’s, 2 rode en gele paprika,s, 4 grote handen verse spinazie, 3 stengels bosui, sesamzaadjes, 1 winterpeen, 2 bakjes zeewiersalade, zonnebloemolie, saladebowl

Voorbereiding:

  • Voeg de ingrediënten van de dressing toe in een hoge kom en staafmixer alles tot een gladde marinade
  • Marineer de bavette en laat eerst 1 uur in de koelkast en daarna 1 uur buiten de koelkast marineren
  • Maak de wortel schoon en gebruik de peeler en schaaf de wortel op
  • Halveer de paprika en rij in halve ringen en 1 cm
  • Snij de bosui in schuine ringetjes van 1/2 cm dik

Let’s cook:

  • Verwarm je wok en doe de sesamzaadjes in de droge pan en bruneer de zaadjes
  • Leg de zaadjes in een schaaltje op zij en doe zonnebloemolie in de warme wokpan
  • Zodra de olie ook verwarmd is doe je het vlees voorzichtig in de pan (het kan spetteren)
  • Zorg dat de maillard reactie (karameliseren) van het vlees plaats vind, dit zorgt voor extra smaak (pas op dat het niet verbrand)
  • Bak tot net niet de juiste cuisson (garing) is bereikt en laat het vlees even rusten (dit gaart nog even naar)
  • Doe snel een keukenpapiertje door de pan en een klein beetje olie in de pan om vervolgens de wortel en paprika kort te verhitten
  • Snij het vlees in repen
  • Doe de groenten, zeewiersalade en pinda’s gemixed in de bowl, daarbovenop het vlees met de vleessappen en marinades als saus zijnde
  • Garneer af met de lente ui en gebruneerde sesamzaadjes
  • Eetsmakelijk
nummer9

Curry met rijst (vegetarisch)

4 Personen

Materialen: Blikopener, kookpan, theelepel, snijplank, koksmes, wokpan, vergiet, dunschiller, wokstok, limoenpers, diepe borden

Ingrediënten: Rijst, 1 rode ui, zonnebloemolie, halve duim verse gember, 3 tenen knoflook, 1/2 rode peper, 400 ml kokosmelk, 400 gr bliktomaten, verse koriander, limoen, 400 gr kikkererwten (voorgekookt) 400 gr linzen (voorgekookt). 1 Theelepel met kerrie-, gemalen koriander-, paprika- en komijnpoeder en 1 theelepel zout en vers gemalen peper. Winterpeen, 1/2 bloemkool, paprika

Voorbereiding:

  • Pel de knoflook en snipper de ui en de knoflook
  • Rasp de gember fijn. Snij de rode peper in dunne ringetjes (met of zonder zaad(lijst)
  • Maak de wortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd 1 cm dikke plakjes
  • Snij de halve bloemkool in roosjes en de paprika blokjes van 3×3 cm
  • Spoel de linzen en de kikkererwten alvast af met een vergiet

Let’s cook:

  • Doe een scheutje olie in de wokpan en zet een pan met water op voor de groenten beet gaar te koken
  • Voeg de uien en knoflook toe in de pan en fruit even kort aan
  • De pepertjes en alle specerijen mogen worden toegevoegd in de wok en meebakken voor een halve minuut (mocht het te droog worden? Voeg dan een scheutje olie toe zodat er een pasta ontstaat
  • Schep met een schuimspaan de groenten uit het water en kook de rijst zoals op de verpakking staat vermeld
  • De beetgare groenten kunnen in de wok worden toegevoegd
  • Vul de wok aan met de tomaten, kikkererwten en linzen en blus af met de kokosmelk
  • Na 3 minuten koken breng je de curry eventueel nog wat op smaak met zout en peper
  • De fijn gesneden koriander mag er nu bij.
  • Halveer de limoen met het koksmes (spoel direct af, anders wordt je mes bot van het zuur van de limoen) en knijp hem uit met de limoenpers
  • Pak een diep bord of een kom, vul met rijst en de curry
  • Eetsmakelijk
nummer 10

Jouw favoriete recept

Plaats in de reactie hieronder wat jullie favoriete recept is. Wij kiezen de lekkerste uit en die krijgt onze Felbegeerde nummer 10 positie, van de 10 lekkerste maaltijden. Denk aan onze peilers: gezond, gevarieerd en snel

Nieuwsbrief van de 10 leukste ontvangen

Wat vinden jullie lekker om na het werk nog in elkaar te flansen?

Plaats jullie lekkerste recept hieronder en maak kans op-de-nu-nog-lege nummer 10 plaats. Wij kijken watertandend uit naar jullie inspiratie 🍽️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top