de 10 leukste bordspellen

De 10 leukste Bordspellen in 2022

We hebben een overzicht voor je gemaakt van onze 10 leukste bordspellen. Speel je graag een spelletje wanneer je je verveeld? Wij zijn absoluut voorstanders van meer bordspellen spelen. Bordspellen brengt families weer samen. Gezellig toch? Behalve als er iemand niet tegen zijn verlies kan…

Ben je de strateeg? Of ben je goed in vragen stellen en raden? Hou jij jezelf in de hand wanneer je een potje verliest? Dit zijn onze populairste spellen van het moment. Leg de tablet en telefoons aan de kant, het is tijd om een ouderwets bordspelletje te spelen.

nummer 1

Ticket to Ride Europe

Het populaire bordspel Ticket to Ride Europe is een spannend familiespel, dat je mee op reis neemt door Europa. Reis door de donkere tunnels van Zwitserland of pak een veerboot over de Zwarte Zee. Het doel is dat spelers de routes op hun eigen bestemmingskaarten uitvoeren. Heb je de matchende kaartencombinaties in handen? Dan mag je steden claimen. De winnaar heeft aan het einde van het spel de meeste punten gespaard met zijn treinnetwerk.

Er zijn diverse uitbreidingsspellen te verkrijgen waaronder Ticket to Ride Nederland, – Afrika, – UK.

nummer 2

Pandemic

Het volgende spel is, voor dit moment van schrijven, wel erg typerend voor Nederland, Pandemic. Dit is een vernieuwde versie van de klassieker Pandemic. In dit spel moet je samenwerken in een elite team om 4 dodelijke ziektes tegen te gaan. Het doel is om medicijnen te ontwikkelen tegen de ziektes. Onderweg ga je de hele wereld over om kennis en hulpbronnen te zoeken.

Pandemic heeft ook meerdere edities van het spel: Legacy Red, Legacy Blue, Legacy Black (seizoen 2), Legacy Yellow (seizoen 2), Rapid Response. Pandemic Extreem Gevaar is een uitbreidingsspel. De 10th Anniversary edit zit in een mooie koffer.

Ook zijn er Engelstalige versies te verkrijgen: The cure Experimental Meds (uitbreiding), In the Lab (uitbreiding), Reign of Cthulhu, Legacy Yellow (2nd season), Iberia, Legacy Blue, Legacy Black (season 1), Legacy Red (season 1), Legacy Black (season 2), State of Emergency en de Rising Tide (Collectors edit).

Codenames

Het spionnen gezelschapsspel Codenames, gaat over 2 rivaliserende geheime diensten en de geheime identiteit van 25 spionnen.  De teamgenoten kennen de spionnen alleen bij hun Codenaam. Ze gaan de strijd aan om als eerste contact te leggen met de spionnen. Het hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door 1 woord te noemen dat betrekking heeft op de woorden die al op tafel liggen. Het doel is, dat het team contact legt met hun spionnen en uit handen blijft van de huurmoordenaar. 

Codenames heeft meerdere edities van het spel: Duet, Pictures, Pictures XXL, Codenames XXL en Duet XXL. Ook is er een Engelse versie verkrijgbaar van Codenames.nummer 4

30 seconds

Het spectaculaire team-partyspel 30 seconds is perfect voor grote groepen met feestjes en partijen. Het doel is dat je met je team zoveel mogelijk begrippen gaat raden, die je één teamgenoot uitlegt, binnen 30 seconden. In de uitleg mag niet het woord of een deel ervan worden benoemd. Hoe meer begrippen je team raad, des te verder mag je vooruit. Een dobbelsteen kan nog roet in het eten gooien omdat die voor een handicap zorgt. 

Heb je dit spel al? Dan is het tijd om uit de breiden. De Uitbreiding bevat 1000 nieuwe begrippen. Voor degene die dit spel vaker spelen hebben ze de oude begrippen gecombineerd met andere begrippen, zodat de spelers hier geen voordeel uit kunnen halen.

Er is ook een editie van 30 seconds waarbij jongere kinderen aan mee kunnen doen. 30 Seconds Everyday Life of 30 Seconds Junior.

30 Seconds heeft ook een Vlaamse Editie.

nummer 5

Azul

Bij dit award winning (winnaar NL spellenprijs 2018) tactische bordspel Azul, is het de bedoeling dat je het koninklijke paleis versierd met kleurige tegels. De oorspronkelijke blauwe en witte keramische tegels vond de Portugese koning Manuel I te saai. Hij wil ze vervangen hebben door mooie gekleurde tegels. Je kan extra punten scoren als je specifieke patronen en sets maakt. Verspil geen materialen, dan wordt je gestraft  en krijg je punten aftrek. De speler met de meeste punten wint Azul.

Na het grote succes van Azul hebben ze er een vervolg aangegeven: De Ramen van Sintra. Dit speelt zich af in het paleis van Evora in Zuid Spanje. Ook hier is de bedoeling dat de muren worden bekleed met Fraaie tegels.

En wat te denken van de Expansieset Kristal Mozaïek. Deze uitbreidingsset bevat nieuwe plastic trays nieuwe, dubbelzijdige spelersborden met spannende en nieuwe uitdagingen (o.a. de voorbedrukte velden en de vermenigvuldiger) voor de die-hard Azul fans.

nummer 6

Risk

Misschien is dit wel het bekendste strategische spel van Nederland: Risk. Probeer de gebieden van je tegenspelers te veroveren en bescherm het gebied met je leger. Verplaats de troepen naar een ander gebied en ga de strijd aan. Ben jij klaar om de wereld in je handen te krijgen?

Ook Risk heeft diverse uitvoeringen van dit strategische spel: 60-jarige jubileum editie, Junior Kinderspel, Skyrim Editie, Risk Legacy, Star Wars, Walking Dead.

Ook zijn er 8 Engelstalige Risk Versies te verkrijgen: 2210 A.D., Godstorm, Transformers, Star Wars, Vikings, Game of Thrones Collectors Edition, Game of Thrones Skirmish Edition en Assassins Creed.

Mens erger je niet

mens erger je niet

Verlies je wel eens een spelletje? Erger je dan vooral niet. Het familie spel Mens Erger je Niet, is het meest gespeelde spel van Nederland. Zorg dat je jouw ergernissen in bedwang kunt houden en hou het leuk 😉

Ook van dit populaire spel, wat vaak erg op je zenuwen kan werken, zijn weer diverse edities verkrijgbaar van “Mens erger je niet”: Prinsessen en Paarden, Dierenvriendjes, Kermis en Disney Cars 3

nummer 8

Wie is het?

Dit raadspel is te spelen door jong en oud. Wie is het? Het spel met de staande cassettes en de afbeeldingen van personages als Minke, Anne, Rogier en Mees. Stel de juiste vragen om erachter te komen Wie het is. Denk jij te weten wie de tegenspeler op het kaartje heeft en raad je het goed? Dan win je, raad je het fout? Dan verlies je.

Ook onderweg of op vakantie kan je “Wie is het spelen”. Er is een heuse reiseditie van Wie is het?

nummer9

De Kwakzalvers van Kakelenburg

Het spel De Kwakzalvers van Kakelenburg is een spel over de beste wonder doktoren en beunhazen. Deze kwakzalvers brouwen drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet. De soepen die worden gekookt, worden gemaakt van ingrediënten van de eigen voorraad buidel. Knalerwten kunnen roet in de soep gooien en de boel tot ontploffen brengen. Verstandig is dus om kleinere porties soep te maken om zo tijd en ingrediënten te besparen. Bij het verkopen van soep kan je kostbare ingrediënten aanschaffen zodat je soep beter wordt en meer punten verzameld.

Voor de liefhebbers hebben ze een tweede deel gemaakt: de Kruidenheksen.

nummer 10

De Kolonisten van Catan

kolonisten van catan basisspel

Het populaire handelsspel De Kolonisten van Catan was in het jaar 2000, verkozen tot Speelgoed van het Jaar. Door de jaren heen is dit spel keer op keer weer vernieuwd. Dit tactische spel heeft oneindig veel mogelijkheden. Ruil grondstoffen met je tegenspelers, om vervolgens straten, dorpen en steden te kunnen bouwen. Koop de ontwikkelingskaarten om speciale acties te kunnen doen.

Het doel van het spel is om 10 punten te halen. Maar pas op: in het spel zit een struikrover, hij rooft landschappen leeg. De punten verzamel je door:

  • het bouwen van dorpen en steden
  • de ontwikkelingskaarten
  • de grootste riddermacht
  • en de langst aaneengesloten route

De Kolonisten van Catan heeft diverse uitbreidingsspellen: Steden en Ridders, Kooplieden en Barbaren, de Zeevaarders, Piraten en Ontdekkers. De Catan Big Box is speciaal voor de beginnende Catan spelers.

Ook heeft de Kolonisten van Catan, een uitbreiding om met meerdere personen (5 en 6 spelers) te spelen (hiervoor is het basisspel wel vereist). Deze is is ook te verkrijgen in de volgende edities: Kooplieden en Barbaren, Steden en Ridders, Piraten en Ontdekkers, en de Zeevaarders.

Ze hebben ook een handige Reiseditie, Jubileum editie, het snelle Kaartspel, het Dobbelspel.

Voor een betere speelervaring hebben ze een heuse: Woestijn Speelmat, Eilanden Speelmat, Atoll Speelmat, Gold speelmat en een Dobbelbeker.

Dit waren de 10 leukste Bordspellen van dit moment. Wij hopen dat we je inspiratie hebben gegeven om verveling tegen te gaan. Laat je hersenen weer werken en start een Bordspel met je familie.

Ow wacht, ik ben mijn all time Favorite vergeten…

nummer 11

Monopoly

85 Jaar geleden (1935) werd dit handelsspel bedacht. Het Monopoly spel kent een route langs bekende steden en hun bekende straten. Deze straten zijn te koop om er vervolgens huizen en hotels op te bouwen. Daarnaast zijn er nog 4 stations te koop, vrij parkeren (voor de pot), een bajes, kanskaarten en algemeen fonds kaarten om opdrachten uit te voeren of in de buidel te tasten voor het vullen van de pot, en natuurlijk, last but not least: geld.

Ga jij voor de Kalverstraat in Amsterdam? Of heb je liever de complete straten van Utrecht? In dit spel moet je keuzes maken tussen kopen, verkopen en onderhandelen.

Monopoly heeft door de jaren heen heel wat edities gemaakt: voor Millenials, Mega editie, Extreem Bankieren, Junior, Fortnite, Mario Kart en Monopoly’s 80ste verjaardags editie.

Ook zijn er diverse Engelstalige edities: London Underground, Riverdale, Cheaters Edition, Christmas Edition, Mario Kart, Friends en Game of Thrones

Disclaimer: Deze lijst is samengesteld op basis van openbare bronnen zoals, verkoopcijfers en ook persoonlijke voorkeuren. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Staat jouw favoriet er niet tussen plaats deze dan a.u.b. in de reacties onderaan de pagina. De10leukste is niet aansprakelijk voor gekwetste zieltjes.

Nieuwsbrief van de 10 leukste ontvangen

Welk Bordspel vind jij helemaal te gek, omdat je daarmee elke keer wint. Plaats je reactie hieronder. Of deel dit artikel op Social Media en daag je vrienden uit >>

2 reacties op “De 10 leukste Bordspellen in 2022”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top