droge handen van het wassen

Dé 10 beste Tips tegen Droge Handen

Heb jij ook zulke zere handen van het wassen? Dan ben je niet de enige! Droge handen is met name in de winter een veel voorkomend probleem. Maar nu we de Corona ciris hebben zijn we nog vaker en bewuster onze handen gaan wassen. Omdat veel mensen dit niet gewend zijn ontstaan er al snel pijnlijke droge handen.

Rode knokkels en gebarsten huid, jeukende handen en nog veel meer ellende. Maar wat doe je er aan? We geven je onze 10 beste tips tegen droge pijnlijke handen…

Droge handen door vaak je handen te wassen, het is nu een veelvoorkomend probleem. Je handen worden rood en beginnen te jeuken. De huid wordt ruw en je krijgt kloofjes en scheuren.

Je handen voelen aan alsof je een cactus hebt lopen kaatsen. Dit is niet alleen heel irritant, het is nog best wel pijnlijk. Aldus een man. 😉

voelen je handen aan als een catus

Een droge huid kan verschillende oorzaken hebben zoals, stress of andere medische klachten. Het kan van het koude weer komen, maar in dit geval richten we ons toch vooral op de problemen die ontstaan door het vele handen wassen.

Bij bepaalde beroepen is handen wassen heel gewoon. Je huid is er aan gewend en je hebt minder snel last van droge huid klachten. Maar wanneer je dit niet zo vaak deed en nu opeens wel doet, omdat er COVID-19 heerst kan het het zelfs flink pijn gaan doen.

Je wast namelijk de beschermlaag steeds van je huid. Combineer dat met agressieve zeep en alcohol om je handen te ontsmetten en het recept voor pijnlijke droge handen is klaar.

Genoeg over de oorzaak van je droge handen, die wist je inmiddels zelf ook wel. Hier komen de tips…

nummer 1

Wassen met lauwwarm water en een neutrale zeep

Een neutrale zeep? Maar die dood toch geen Corona of andere virussen? Een groot misverstand over zeep is dat antibacteriële zeep geen bescherming biedt tegen virussen. Een bacterie en virus zijn heel verschillend. Een bacterie is een organisme en een virus niet. We zullen je niet vervelen met verdere details.

Daarnaast dood je met antibacteriële zeep ook de goede bacteriën en die beschermen jou juist weer. Ook zit er in huis- tuin en keuken zeep vaak maar een hele lage concentratie aan antibacteriële middelen. De echt killers vind je vaak alleen in ziekenhuizen en dergelijke. Maar die heb je thuis niet snel staan.

Kies liever een PH neutrale zeep. Daarmee beschadig je de vetlaag van je huid zo min mogelijk. Daarmee hou je bacteriën en schimmels buiten de deur.

Was je handen 15 á 30 seconden met lauwwarm water en je verwijderd al circa 90% van de bacteriën.

droge handen door vaak handen wassen
nummer 2

Gebruik (ook) Alcohol om virussen te doden

Hmm, lekker… een borrel doet soms wonderen. Maar die bedoelen we niet. Het gaat hier uiteraard om alcoholhoudende handgel. Alle andere veelbelovende middelen zoals desinfecterende handgels en dergelijke bieden je geen enkele garantie tegen het Corona virus. Daar zijn ze namelijk nooit voor getest, want het was er toen nog niet. Lekker voor je droge huid is het niet, maar als het dan toch moet, werkt dit het beste om je te beschermen.

Waar moet een alcoholhoudende handgel aan voldoen? Er moet minimaal 70 – 90 % alcohol in zitten om virussen te doden. Hoger dan 90% is niet aan te raden. Er moet namelijk altijd een deel water bij zitten om door het eiwitomhulsel van het virus door te dringen. Meer is dus niet altijd beter.

Was dus altijd eerste je handen en gebruik daarna nog een alcohol handgel met maximaal 90% alcohol.

Hydrateren met Crème

Smeer je handen meerdere keren per dag in met een hydraterende crème. Zo help je de de huid sneller en beter herstellen. Doe dit tenminste iedere keer na het handen wassen. Het is overigens niet waar dat je hiermee vocht in de huid kan inbrengen. Hydrateren beschermt wel tegen (nog) verdere uitdroging.

Deze heerlijke Handcrème van Nordic Cosmetics is volledig VEGAN en bevat daarnaast aloë vera én CBD. Dit zorgt ervoor dat je gestreste huid weer lekker tot rust kan komen. Aloë Vera verzorgt de huid en zorgt ervoor dat je handen lekker soepel en glad blijven. Het is goed tegen huidirritatie en versnelt het herstelproces door je natuurlijke vetlaag aan te vullen. Daarnaast absorbeert het snel, zodat je niet de hele tijd met van die plakkerige crème handen zit.

Bekijk hier alle Nordic Cosmetics Handcreme en
Huidverzorgingsproducten met CBD

nummer 4

Voldoende drinken

Ja echt waar, water dan wel te verstaan. Met hydraterende crème voorkom je wel dat de huid nog verder uitdroogt, maar dit doen ze niet door vocht in de huid te brengen. Zorg dus dat er meer in zit dan aqua. Dat kun je op de ingrediëntenlijst zien. Staat Aqua, oftewel water, helemaal vooraan? Dan verkopen ze je een tube met hoofdzakelijk water.

Oké, voor de critici, de bovenste huidlaag kan een heel klein beetje vocht opnemen, maar dit gaat je niet redden van je droge handen. Let dus goed op wat je koopt.

voldoende water drinken tegen droge huid en handen
nummer 5

Scrubben

Ja, misschien moet je er nu niet aan denken. Maar door de dode huidcellen van je droge huid te verwijderen kun je met een hele fijne handscrub de losse velletjes verwijderen. Smeer ze daarna wel weer lekker in met een dikke laag crème zodat de huid weer tot rust kan komen.

scrubben van droge handen

Scrub of handcrème nodig? Bekijk het ruime assortiment. Klik op het plaatje hieronder…

nummer 6

Smeren voor de Nacht

Als je slaapt was je je handen langere tijd niet. Zo kan de vette crème lekker zijn werk doen. Natuurlijk wil je niet je hele bed onder de plakzooi hebben. Om dat te voorkomen kun je na het insmeren katoenen handschoentjes aantrekken.

Geen bodylotion gebruiken

Je denkt misschien dat bodylotion een prima smeersel is voor je droge handen. Maar niets blijkt minder waar. Hoe vetter de crème, hoe beter voor je handen. In bodylotion zit ook een (groot) deel water. Zo smeert het beter en voelt je huid minder plakkerig aan. Maar als je echt uitgedroogde handen hebt kies je beter voor de meest vette crème die je kunt vinden.

nummer 8

Gebruik nu ook geen Vaseline

Vaseline is een prachtig product zou je denk. Als er 1 crème vet is dan is het deze. Maar helaas beschermt deze wel tegen uitdroging, maar het voedt de huid niet. Je sluit dus als het ware de huid af. En daardoor zorg je dat talg en andere afvalstoffen er niet meer uit kunnen. Ook niet ideaal dus als je al uitgedroogde handen hebt.

nummer9

Omega 3 vetzuren

Er wordt beweerd dat Omega 3 vetzuren positief kunnen werken. Vroeger kreeg je misschien wel levertraan tijdens de wintermaanden. Dit zit vol omega 3 vetzuren. Tegenwoordig kan het ook anders en hoef je die vieze meuk niet meer op een lepeltje in te nemen. Een capsule vette visolie bij het ontbijt is ook voldoende 😉

omega 3 vetzuren tegen droge huid
nummer 10

Zorg voor een goede luctvochtigheid in huis

Zet de thermostaat niet te hoog en hang eventueel van die prachtige bakjes met water aan je radiatoren. Zo zorg je dat de lucht in je kamer de problemen niet nog erger maakt. Ook goed blijven ventileren is van belang. Dus zet lekker die roosters open.

Nieuwsbrief van de 10 leukste ontvangen

Wat is jouw beste tip tegen droge handen door het handen wassen? Post het in de reacties hieronder…

Disclaimer: Deze tips zijn verzameld via het internet en bronnen zoals het huidfonds. Er is geen wetenschappelijke of medische onderbouwing van een arts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top